Acne, wij kennen het allemaal. Een vervelende huidaandoening die gepaard gaat met mee-eters en ontstekingen. Dit komt vooral voor in het gezicht, maar kan ook voorkomen op andere plekken van het lichaam.

Vaak wordt er gedacht dat acne vooral rond de puberteit voor komt, echter komt dit in alle leeftijdscategorieën voor. Acne kan in vele vormen en gradaties voorkomen, maar liefst in elf vormen.

 

Wij leggen alle acne vormen kort uit!

 • Acne Vulgaris: Dit wordt ook wel jeugdpuistjes genoemd. Hierbij zie je vooral mee-eters en puistjes in het gezicht, het decolleté en/of de rug.
 • Acne Tarda: Dit is een vorm die op latere leeftijd tot uiting komt. Vaak komt dit voor tussen het 30e en 40e levensjaar. Dit kan een gevolg zijn van hormonale veranderingen in het lichaam. Hierdoor ontstaan er ontstekingen in het gezicht en met name rond de mond en op de kaaklijn.
 • Acne Conglobata: Dit is een ernstige vorm die gepaard gaat met pijnklachten. Hierbij zie je vooral grote ontstekingen en het ontstaan van littekenweefsel.
 • Acne Fulminans: Dit is een zeer zeldzame vorm en heeft veel overeenkomsten met Acne Conglobata. Echter kan deze variant naast pijnklachten ook gewrichtsklachten en koorts veroorzaken.
 • Acne Tropicallis: Dit heeft veel weg van Acne Vulgaris en Acne Conglobata. Hierbij komen grote ontstekingen voor en kan veroorzaakt worden door het tropische klimaat of veel blootstelling aan de zon.
 • Acne Excoriée des Jeunes Filles: Dit wordt ook wel krabacne genoemd en is een milde vorm van acne. Door het krabben of uitknijpen van de onzuiverheden ontstaan er beschadigingen aan de huid.
 • Acne Aestivalis: Dit wordt ook wel Mallorca acne genoemd. Dit is een huiduitslag en ontstaat vooral na zonnige vakanties. Het wordt veroorzaakt door het vele smeren van zonnebrand, cosmetica of andere oliën.
 • Acne Keloidalis: Dit is een medische term voor acne littekens. Dit is te herkennen aan de verdikte en voelbare littekens op de huid. Voornamelijk komt dit voor in de haargrens, baardstreek of nek.
 • Acne Inversa: Dit wordt ook wel Hidradenitis Suppurativa genoemd. Dit is een chronische huidaandoening in de huidplooien waarbij haarzakjes steeds op dezelfde plek ontsteken. Hierdoor kunnen pijnlijke bulten ontstaan die warm en rood van kleur zijn.
 • Acne Neonatorum: Dit wordt ook wel baby acne genoemd. Dit is te herkennen aan kleine puistjes en hier kan je het best vanaf blijven.
 • Acne Venenata: Deze vorm ontstaat doordat de huid in aanraking komt met schadelijke stoffen, zoals minerale oliën, vetten, chloor, teer of cosmetica.

 

Invloed op acne

Het is tot op heden nog niet voldoende onderzocht welke factoren een rol kunnen spelen bij het ontstaan van acne. Wel is bekend dat acne kan ontstaan door een combinatie van verschillen factoren die elkaar onderling sterk kunnen beïnvloeden.

Dit zijn de vier belangrijkste factoren van acne:

– Toename van de talgproductie

– Een verhoornde huid (verminderde afschilfering van de huid)

– Ophoping van bacteriën

– Veranderingen in de hormoonhuishouding

Er wordt steeds meer bekend dat voeding en levensstijl invloed kunnen hebben op het ontstaan en het verdere verloop van Acne. Triggers voor Acne kunnen onder andere geraffineerde suikers, koolhydraten, zuivel, omega 6-vetzuren en chocola zijn. Daarentegen kunnen pre- en probiotica, lactoferrine, omega 3-vetzuren, vitamine A, B-complex, vitamine E en D, zink, selenium en koper een beschermende rol spelen.

 

Behandeling

Er zijn meerdere mogelijkheden om acne te behandelen. Welke behandeling er wordt toegepast hangt af van het type acne en de klachten die hierbij komen kijken.

Dit zijn de mogelijkheden die wij bij Dermacura bieden:

 • Productadvies op maat
 • Uit reinigende behandeling
 • Behandeling door middel van chemische peelings
 • Behandeling door middel van lasertherapie of IPL
 • Leefstijl en voedingsconsulten
 • Bloedonderzoek

Productadvies op maat

Afhankelijk van het type acne en persoonlijke factoren worden producten geadviseerd die voor jouw huid van essentieel belang zijn. Wij hebben een breed assortiment aan huidproducten voor acne. Het is belangrijk om de aanbevolen huidproducten te gebruiken tijdens het behandeltraject om tot het gewenste resultaat te komen. 

Behandelplan

Het behandelplan hangt af van het type acne en de persoonlijke wensen. Het kan zijn dat er verschillende behandelingen met elkaar gecombineerd worden om tot het beste resultaat te komen. Tevens kunnen acnelittekens ontstaan en dit kan ook behandeld worden.

Kortom, uw acne is zeker te verbeteren. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Uw huid verdient de allerbeste zorg

Contact opnemen

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend intakegesprek. Lees hier meer.

We brengen € 30,- voor een intakegesprek in rekening. Deze kosten worden in mindering gebracht op het bedrag van de eerste behandeling die u bij ons ondergaat

Wij helpen u graag verder.

Contact opnemen

  Uw naam (verplicht)

  Uw e-mail adres (verplicht)

  Voorkeur locatie (verplicht)

  Onderwerp (waarvoor wilt u een afspraak maken) (verplicht)

  Uw bericht

  Dermacura mag de door mij doorgestuurde persoonsgegevens gebruiken voor het gevraagde contact in overeenstemming met de Privacy verklaring.